AIXÍ VA ANAR LA CALÇOTADA

El passat diumenge 22 de març, celebrarem l'esmorzar-calçotada, començarem a les 10:00 del mati amb unes botifarres amb pa tomàquet, el dia pintava molt fred i gris, però afortunadament va acabar sortint el sol i tinguérem un dia molt agradable, desprès d'esmorçar visitarem la vila de Navarcles i el Monestir de Sant Benet de Bages,











PRIMERA CALÇOTADA DE VEU PROPIA hem participat gent d'orígens diversos: nicaragüencs, indonesis, brasilers, marroquins, mexicans, colombians, peruans, sirians, veneçolans, espanyols, catalans, etc... gent que tenim una cosa en comú, volem viure i conviure en català.





















penso que tots els que hem assistit l'hem passat molt bé, hem fet nous amics, hem conegut un nou poble de Catalunya, i alguns hem tastat per primer cop el calçots.






Esperem que aquesta calçotada sigui la primera de moltes més ...


DISSABTE 4 D'ABRIL, CAMINADA NATURA I PAGESIA



LA MANRESA RURAL,
NATURA, PAGESIA I CONSTRUCIONS DE PEDRA SECA


La proposta de caminada per a aquest mes es una ruta que transcorre a tocar a Manresa, però que ens endinsa de forma sorpresiva al mon rural del Bages acompanyat d'un entorn natural immillorable. La caminada serà guiada i a més de descobrir l'entorn natural gaudirem d'unes bones explicacions de les construccions de Pedra seca, que eren, perquè servien, com es feien... descobrirem les Tines, el Pou de glaç, les barraques de vinya, els pous, marges, escales, camins... i finalment podreu gaudir d'una panoràmica de Manresa que avui en dia encara desconeixen la major part dels seus residents.
Per tal d'explicar-vos millor l'excursió l'hem resumida en quatre parts.

1-De l'estació de tren (RENFE) al pou de glaç(60 minuts): En aquest tram gaudirem d'una nova panoràmica del riu cardener, trobarem importants construccions de Pedra Seca lligades al conreu de la vinya l'ametller i l'olivera, descobrirem vestigis d'un antic camí Roma i passarem pel camí dels contrabandistes. Desprès el camí arriba a la part baixa de la riera de Rajadell, un bonic pla de pollancres per on transcorre la riera fins arribar a una bonica tina i finalment ens desviarem 200 metres (10 minuts més) per arribar a l'obra mestra del Bages en construccions de pedra seca, el pou de glaç. Aquí escorçarem.

2-Un cop deixem en rera el pou de glaç el camí continua riera amunt per un bonic congost ple de gorgs, gorg dels esparvers, de les escaletes, de ..... Sens dubte el tram natural més maco de tota l'excursió , tot i ser a 5 km de la ciutat de Manresa us donara la sensació de ser a centenars de kilòmetres de la civilització, finalment (40 minuts després) el camí ens portara fins a Salelles (últim nucli rural de Manresa) i el barri del Xup.

3-Deixarem el Xup i agafarem l'antic camí Ral que unia Manresa i Igualada (per aquest mateix camí l'any 1892 arribaren a Manresa procedents de Montserrat els documents anomenats “Bases de Manresa” unes de les primeres propostes d'autogovern català...) un camí amb diversos trams de parets de pedra seca que transcorre en mig de camps de cereals amb unes vistes immillorables de la muntanya de Montserrat i Coll Baix, visitarem un parell de construccions de pedra seca i finalment arribarem a la Torre Santa Caterina (total 30 minuts) que es una antiga torre de defensa i alhora el millor mirador de la ciutat de Manresa.

4-Des de la torre ja només ens queda baixar fins la l'estació de tren, son 10 minuts pel camí de pedra seca més bonic de tot el recorregut i si tenim sort i encara en queden, aquí podrem collir uns bons espàrrecs ja que possiblement es el lloc del pla de Bages que més se'n fan.

En total son 12km gairebé plans que es fan en dues hores i mitja, tot i que nosaltres com que pararem a esmorzar, visitarem les construccions de pedra seca i a més ens ho prendrem amb calma per gaudir de la natura ho farem en unes 4 hores.
Com que actualment a l'associació tenim tres lesionats del genoll un petit grup es desplaçaran en cotxe fins al pou de glaç i la torre Santa Caterina, si algú de vosaltres també te alguna dificultat per caminar es pot afegir a aquest grup.

CAL PORTAR:
Una motxilla petita
Esmorzar
Aigua (uns 2 litres)
samarreta de màniga curta i gorra per quan piqui el sol
El recorregut es pot fer perfectament amb bambes o botes de muntanya

CONVOCATÒRIA:
Dia: Dissabte 4 d'abril
Hora inici: A les 9 del mati.
Durada: 4 hores
Lloc de sortida i arribada: Estació de la RENFE de Manresa
Preu: Gratuït


INSCRIPCIÓ:
Tot i que la sortida es gratuïta es indispensable fer la inscripció. Feu-nos arribar les dades que teniu més avall a: sortidesveupropia@gmail.com

Nom i cognoms:
Número d'acompanyants:


Qualsevol dubte podeu trucar al: 638172990

"XERREM" Grups de conversa en català



XERREM: Un projecte de voluntariat per l'aprenentatge i el foment de l'ús social del català, Un programa que ajuda a parlar català a les persones que encara no el dominen prou



“XERREM” és una iniciativa promoguda per la CAL i a la qual ens hem afegit Veu Pròpia, l’objectiu d'aquest projecte es afegir-se a les propostes de voluntariat encaminades a fomentar l'aprenentatge i l’ús social de la llengua catalana. És tracta d'un programa basat en el 'voluntariat' i que consisteix a 'reunir' setmanalment persones amb dificultats per expressar-se en català. Els grups de 'xerraires' compten amb la supervisió dels 'xerpes', persones amb un alt domini del català, que ajuden als participants.
Es tracta d'un programa gratuït que necessita a persones voluntàries per tirar endavant. Dues són les condicions que fan possible que aquesta idea prengui forma. Es necessita una o dues persones que dominin el català i un grup de persones que vulguin millorar-lo.

Els grups de xerraires s'agrupen en funció del seu nivell i parlen d'allò que parla la gent quan es troba al carrer. El diàleg que han de mantenir els grups ve predeterminat per uns llibrets editats pels creadors del programa. Són cinc llibrets ordenats de menys a més difícils que proposen preguntes que es fan els participants entre ells. El xerpes es mantenen en un segon pla i ressol dubtes i ofereix correccions.
Parlar una llengua s’aconsegueix principalment per adquisició i secundàriament per aprenentatge. L’adquisició comporta l’existència d’entorns «plens» d’una llengua. És aquí on les persones aprenen i apliquen, en tot cas, allò que els han ensenyat de forma sistemàtica en cursos de llengua.

Perquè participar d'un grup “XERREM”:
Quant a les habilitats orals, hi ha una manca greu d’adquisició social de la llengua catalana. A les persones que voldrien fer servir el català amb normalitat els succeeix que quan surten al carrer, quan van a la feina o quan es troben amb altres ciutadans, no poden practicar la llengua que aprenen.
Quan la voluntat dels que aprenem català es dirigeix no solament a poder parlar el català en interlocucions breus, sinó també a fer-ho amb èxit comunicatiu en situacions mitjanament formals en què la llengua usada no ha de ser un entrebanc sinó un bon recurs pel que fa a les intencions comunicatives (reunions, trobades de companys, entrevistes, atenció al públic, tertúlies amistoses, etc.), cal que hagin obtingut un grau suficient de fluïdesa expressiva i uns recursos lèxics adequats a les situacions i temes que són presents en la comunicació. Un nivell que comporta una dedicació àmplia i extensa que vagi més enllà d’allò que normalment s’aprèn en la conversa col·loquial entre dues persones.

Que fem als grups de conversa:
Parlarem de les qüestions que parla la gent quan es troba al carrer, en un bar, en una sala d'espera...
Qüestions habituals en què podem intervenir fàcilment:
De nosaltres: del vestir, del menjar, del treball, del descans, de la salut...
Dels altres: de la família, dels amics i amigues, dels companys, de les veïnes...
Del món: de la natura, del temps, dels animals, de les plantes, del mar, del clima, de l'ecologia...
Del que necessitem: de la rutina diària, de l'aigua, de la casa, de la feina, del transport, dels diners...
Del que ens agrada: de les aficions, de sortides i viatges, de festes, de jocs, dels espectacles.
Aconseguiràs...
Conèixer i comunicar-te amb persones de llocs diversos amb un interès comú.
Parlar el català amb seguretat i confiança allà on vulguis.
Fer nous amics i amigues.
Conèixer una mica més el país on vivim.
Tenir una experiència engrescadora.

Funcionament dels grups:
S'ha de saber gaire català per participar als grups de conversa?:
Per poder xerrar amb un mínim d’agilitat convé que els xerraires, en català, puguin...
Comprendre i utilitzar expressions quotidianes i familiars i frases molt senzilles encaminades a satisfer les primeres necessitats.
Presentar-se i presentar una tercera persona i formular i respondre preguntes sobre detalls personals com ara on viuen, la gent que coneixen i les coses que tenen.
Dialogar d'una manera senzilla a condició que l'altra persona parli a poc a poc i amb claredat i que estigui disposada a ajudar.

Qui porta el grup?
Una persona que...
Parla bé el català
Proposa motius i temes de conversa interessants
Fa suggeriments per millorar
Explica coses importants del país
Aconsella amb bons criteris

Cada quan es reuneix el grup?
Son dues hores setmanals encara a concretar que seran segons la disponibilitat dels participants.

On es troben els grups?
Ens trobarem a la ciutat de Manresa, disposem de diversos locals, en triarem un o diversos segons la voluntat dels participants

Quan comencen les trobades?
Començarem tant bon punt tinguem complert un primer grup de Xerraires

Quan costa?
Res. És gratuït.

Com apuntar-me als grups?
Per participar dels grups has de copiar, omplir i fer-nos arribar el següent formulari a: veupropiabages@gmail.com , també el pots fer arribar a la següent adreça: C/Verge de l'Alba núm.4 baixos,08240 Manresa.

Nom i cognoms:
Adreça postal:
Adreça electrònica:
Telèfon de contacte:
T'inscrius com aprenent? (Xerraire):
T'inscrius com dinamitzador del grup? (Xerpa):
De quines hores disposes per venir a xerrar?:


ANIMA'T I APUNTAT-T'HI!
T'HO PASSARÀS BÉ COMPARTINT EN CATALÀ!

S'hi vols més informació no ho dubtis, escriu-nos: veupropiabages@gmail.com


.

22 DE MARÇ CALÇOTADA POPULAR

.

CALÇOTADA POPULAR I CONCURS INTERNACIONAL DE TITIUS

Veu Pròpia et convida a participar de la nostra primera calçotada que tindrà lloc el proper diumenge 22 de març a la vila de Navarcles (comarca del Bages)

La calçotada esta convocada a la 1:30 però a tots aquells que no heu estat mai en una calçotada popular dir-vos que es una festa que va més enllà del àpat, una festa que comença amb tots els preparatius i que si l'ambient convida s'allarga tota la tarda, o més i tot.... Per això us convidem a venir tant d'hora com pugueu, hi serem a partir de les 10 del mati i començarem amb un bon esmorzar, continuarem amb els preparatius i com no entrenant les diferents modalitats del concurs de titius, a dos quarts de dues començarem amb el concurs i tot seguit els calçots, acompanyats com no de carn i botifarra a la brasa (no patiu, tenim en compte la gent que no menja porc) i fins i tot algunes sardines pels llepafils que n'han demanat, acabat l'àpat una bona sobretaula amb cafè i raig, a partir d'aquí si a la gent li queden ganes la cosa encara es pot allargar...

El millor per arribar a Navarcles es el transport particular, si no en disposeu mirarem de posar-vos en contacte amb algú que tingui una plaça lliure i us pugui dur, si no el millor es pujar en tren fins a Manresa i allà us recollirem en cotxe (son 10 minuts)

Be, esperem organitzar un bon sarau i que sigui una festa que no oblideu, us hi esperem.




CONVOCATÒRIA:
Dia: Diumenge 22 de març
Hora inici: A partir de les 10 del mati
Hora calçotada: 13:30
Lloc: Navarcles, Bages. A la plaça dels tres pins (aprop de les piscines municipals)
Preu: Socis 10 Euros, no socis 12 euros

INSCRIPCIÓ:
Per inscriure-us a la calçotada ens heu de fer arribar les dades que teniu més avall (preferiblement per correu, si no per telèfon) i desprès fer el pagament a la caixa.
Nom i cognoms:
Número d'acompanyants:
Localitat on residiu:
Disposeu de cotxe?:
Si teniu cotxe podeu portar algú?:

Inscripció a: veupropiabages@gmail.com o al telèfon: 638172990
Pagament: ingrés al compte de "La Caixa" núm. 2100-3481-98-2200042753

15 DE MARÇ CAMINADA POPULAR



CAMINADA POPULAR “TRANSEQUIA 2009”

Aquesta caminada es organitzada per jove cambra de Manresa des de l'any 1985, es una marxa de caràcter popular (no es pot fer corrents) apta per a totes les edats. La caminada ressegueix el camí de la sèquia de Manresa, obra hidràulica feta entre els anys 1.339 i 1.383, una sèquia que avui dia encara rega una extensa àrea de conreus i continua portant l'aigua potable a la ciutat de Manresa i rodalies. Val a dir que en l'última edició la participació va superar els 6.000 participants

La caminada es pot iniciar des de tres punts diferents, Veu Pròpia la farem des de Sallent, son 21 kilòmetres, però no us espanteu, es una caminada sense desnivells la qual va paral·lela a la sèquia, es degut a això que es tant fàcil de fer i apta per a tots el públics, a més es una caminada molt agradable que bona part del recorregut transcorre al costat de l'aigua passant per diferents passatges del pla de Bages, com ara conreus de seca, regadiu i boscos, en una època de l'any (inici de la primavera) on tot es verd i esplendorós, en resum una bona caminada per fer en companyia d'amics o la família.

La Transèquia compta amb diferents punts de control on es dona aigua i menjar així que no cal carregar amb res d'això, també hi ha un servei de bus que et porta de l'estació de autobusos i ferrocarril de Manresa fins a l'inici de la caminada, i et recull al parc de l'agulla (final de la caminada) i et torna a portar a l'estació. Tots aquests serveis estan inclosos en el preu de d'inscripció.

Per inscriure't a la sortida cal que ens enviïs un correu indicant quants sereu i a més aneu a fer l'inscripció a l'oficina d'informació de l'ajuntament de Manresa o a Carrefour Sant Fruitós, si ets de fora nosaltres et farem l'inscripció però en aquest cas cal que ens enviïs totes les dades de cada participant (Nom i cognoms, adreça i telefon) sense aquestes dades no et podem fer l'inscripció ja que aquesta no pot ser col·lectiva si no que es únicament personal.



CONVOCATORIA:
Dia: Diumenge 15 de març
Lloc de sortida: Estació d'autobusos i ferrocarrils de la generalitat de Manresa
Hora: 9:30
Durada: 4 hores (tot dependra de la marxa dels participants)
Preu: 4 euros (anticipada)
Inscripció: Ajuntament de Manresa o Carrefour Sant Fruitós (si ets de fora veu Pròpia et fa l'inscripció)
Data limit de l'inscripció: divendres 13 de març
Cal Portar: Roba i calçat adequats per caminar (gorra per si fa sol)
Nota: Es pot fer l'incripció el mateix dia, però ens complica una mica més la sortida i a més el preu puja a 6 euros

COM FER L'INSCRIPCIÓ:
Si vols venir a la caminada amb Veu Pròpia ens has de fer arribar un correu a: veupropiabages@gmail.com dient quants sereu i pagar l'inscripció als llocs indicats. Si ets de fora ens has de fer arribar les dades de tots els participants i nosaltres et farem l'inscripció.


Que oferiren de menjar i beure en l'edició de la Transèquia 2008?

Punt de Control de Sallent: Peres i aigua
Punt de Control de Mas de les Coves: Galetes i aigua
Punt de Control de Santpedor: Suc de taronja i aigua
Punt de Control de Sant Iscle: Fruits secs i aigua
Punt de Control del Parc de l'Agulla: Caldo, coca, begudes refrescants i aigua


DADES TECNIQUES DE LA SORTIDA:
Recorregut: de Balsareny a Manresa (passant pels termes municipals de Balsareny, Sallent, Santpedor, Sant Fruitós de Bages i Manresa)
Distància: 26 km (21km des de Sallent)
Caràcter de la prova: no és de caràcter competitiu sinó més aviat és de caràcter festiu, ecològic i familiar
Participants edició anterior: més de 6.000 persones
Organitza: Jove Cambra Internacional de Manresa
Controls: 6 controls d'avituallament al llarg del recorregut
Sortida: Pavelló Poliesportiu de Balsareny a partir de les 8:30h
Arribada: Al Parc de l'Agulla de Manresa
Bus anada: Surt de l'Estació d'Autobusos de Manresa de 7 a 9h. del matí fins a Balsareny. A les 9:45h. fins a Sallent.
Bus tornada: Surt del Parc de l'Agulla de Manresa i va fins l'Estació d'Autobusos i fins les poblacions des de les 13h i fins les 15h


HISTÒRIA I DADES TÈCNIQUES DE LA SÈQUIA:
Al segle XIV, el Bages patia una greu sequera la qual va provocar que el Consell de la Ciutat de Manresa decidís la construcció d’un canal d’aigua (sèquia) entre les poblacions de Balsareny i Manresa per portar l’aigua del riu Llobregat a la ciutat.

Els treballs de construcció d’aquesta obra d’enginyeria, la sèquia, es van aturar en diverses ocasions ja que el bisbe de Vic, senyor de les terres del terme de Sallent, va prohibir les obres. Finalment es van reprendre l’any 1345 com a conseqüència d’un suposat miracle. Aquest miracle era la senyal d’una llum esperançadora que va entrar a l'església del Carme de Manresa, la qual va permetre acabar les obres de la sèquia l’any 1383 i per tant, acabar amb la sequera, fam i pestes de la comarca.

El canal de la sèquia desenvoca des de l’any 1974 al llac artificial del Parc de l’Agulla, el qual té una capacitat d’uns 200.000 metres cúbics.

LA SÈQUIA:
 
Any d'inici de la construcció: 1339
Llargada del canal des de la resclosa a l'agulla: 26,319 Km
Desnivell entre la resclosa i l'Agulla. 10,63 m
Velocitat mitjana de l'aigua: 0,40 m/seg
Cabal de concessió: 1.250 l/seg
Extensió de regada: 800 hectàries
Llargada dels braçals de regatge: 12.173 m
Població depenen del canal: 83.000 habitants

EL LLAC DE L'AGULLA:
  
Any d'entrada en servei: 1974
Capacitat del Llac de l'Agulla: 200.000 m3
Superfície: 64.000 m2
Profunditat màxima: 4m

.