UN GRAN LLIBRE, i molt necessari


Nosaltres els catalans, de Víctor Alexandre:
Aquest Sant Jordi podreu gaudir d'un nou llibre, un llibre que parlà de nou vinguts que han esdevingut catalans, un llibre en el qual Veu Pròpia ens sentim plenament identificats perquè cada un dels 20 entrevistats podríem ser perfectament qualsevol soci de Veu Pròpia. Aquest era un llibre molt necessari, cal trencar tòpics i estereotips i segur que aquesta nova aportació de Víctor Alexandre serà de gran ajuda.

Víctor Alexandre conversa amb vint nous catalans dels cinc continents: Patrícia Gabancho, Najat El Hachmi, Sam Abrams, Matthew Tree, Asha Miró i Txiki Begiristain, entre d'altres.
Procedents dels cinc continents, els vint personatges d'aquest llibre ens demostren que no cal néixer en un país per estimar-lo. Cap d'ells no ha nascut als Països Catalans i, això no obstant, sense renunciar als seus orígens, tots vint hi han fet arrels, ja sigui al Principat, a la Catalunya del Nord, al País Valencià o a les Illes. El cas del senegalès Mbaye Gaye, per exemple, agredit per la policia per mantenir-se ferm parlant català, és corprenedor. A través de l'amor amb què parlen de la seva terra materna i del coneixement que tenen de la nostra, tots ells ens fan comprendre que la limitació no és mai geogràfica, sinó mental. Les pàgines d'aquest llibre parlen del dret a viure a qualsevol lloc del planeta i del deure de respectar la llengua i la cultura de la societat d'acollida.