DISSABTE 4 D'ABRIL, CAMINADA NATURA I PAGESIA



LA MANRESA RURAL,
NATURA, PAGESIA I CONSTRUCIONS DE PEDRA SECA


La proposta de caminada per a aquest mes es una ruta que transcorre a tocar a Manresa, però que ens endinsa de forma sorpresiva al mon rural del Bages acompanyat d'un entorn natural immillorable. La caminada serà guiada i a més de descobrir l'entorn natural gaudirem d'unes bones explicacions de les construccions de Pedra seca, que eren, perquè servien, com es feien... descobrirem les Tines, el Pou de glaç, les barraques de vinya, els pous, marges, escales, camins... i finalment podreu gaudir d'una panoràmica de Manresa que avui en dia encara desconeixen la major part dels seus residents.
Per tal d'explicar-vos millor l'excursió l'hem resumida en quatre parts.

1-De l'estació de tren (RENFE) al pou de glaç(60 minuts): En aquest tram gaudirem d'una nova panoràmica del riu cardener, trobarem importants construccions de Pedra Seca lligades al conreu de la vinya l'ametller i l'olivera, descobrirem vestigis d'un antic camí Roma i passarem pel camí dels contrabandistes. Desprès el camí arriba a la part baixa de la riera de Rajadell, un bonic pla de pollancres per on transcorre la riera fins arribar a una bonica tina i finalment ens desviarem 200 metres (10 minuts més) per arribar a l'obra mestra del Bages en construccions de pedra seca, el pou de glaç. Aquí escorçarem.

2-Un cop deixem en rera el pou de glaç el camí continua riera amunt per un bonic congost ple de gorgs, gorg dels esparvers, de les escaletes, de ..... Sens dubte el tram natural més maco de tota l'excursió , tot i ser a 5 km de la ciutat de Manresa us donara la sensació de ser a centenars de kilòmetres de la civilització, finalment (40 minuts després) el camí ens portara fins a Salelles (últim nucli rural de Manresa) i el barri del Xup.

3-Deixarem el Xup i agafarem l'antic camí Ral que unia Manresa i Igualada (per aquest mateix camí l'any 1892 arribaren a Manresa procedents de Montserrat els documents anomenats “Bases de Manresa” unes de les primeres propostes d'autogovern català...) un camí amb diversos trams de parets de pedra seca que transcorre en mig de camps de cereals amb unes vistes immillorables de la muntanya de Montserrat i Coll Baix, visitarem un parell de construccions de pedra seca i finalment arribarem a la Torre Santa Caterina (total 30 minuts) que es una antiga torre de defensa i alhora el millor mirador de la ciutat de Manresa.

4-Des de la torre ja només ens queda baixar fins la l'estació de tren, son 10 minuts pel camí de pedra seca més bonic de tot el recorregut i si tenim sort i encara en queden, aquí podrem collir uns bons espàrrecs ja que possiblement es el lloc del pla de Bages que més se'n fan.

En total son 12km gairebé plans que es fan en dues hores i mitja, tot i que nosaltres com que pararem a esmorzar, visitarem les construccions de pedra seca i a més ens ho prendrem amb calma per gaudir de la natura ho farem en unes 4 hores.
Com que actualment a l'associació tenim tres lesionats del genoll un petit grup es desplaçaran en cotxe fins al pou de glaç i la torre Santa Caterina, si algú de vosaltres també te alguna dificultat per caminar es pot afegir a aquest grup.

CAL PORTAR:
Una motxilla petita
Esmorzar
Aigua (uns 2 litres)
samarreta de màniga curta i gorra per quan piqui el sol
El recorregut es pot fer perfectament amb bambes o botes de muntanya

CONVOCATÒRIA:
Dia: Dissabte 4 d'abril
Hora inici: A les 9 del mati.
Durada: 4 hores
Lloc de sortida i arribada: Estació de la RENFE de Manresa
Preu: Gratuït


INSCRIPCIÓ:
Tot i que la sortida es gratuïta es indispensable fer la inscripció. Feu-nos arribar les dades que teniu més avall a: sortidesveupropia@gmail.com

Nom i cognoms:
Número d'acompanyants:


Qualsevol dubte podeu trucar al: 638172990