"XERREM" Grups de conversa en català



XERREM: Un projecte de voluntariat per l'aprenentatge i el foment de l'ús social del català, Un programa que ajuda a parlar català a les persones que encara no el dominen prou



“XERREM” és una iniciativa promoguda per la CAL i a la qual ens hem afegit Veu Pròpia, l’objectiu d'aquest projecte es afegir-se a les propostes de voluntariat encaminades a fomentar l'aprenentatge i l’ús social de la llengua catalana. És tracta d'un programa basat en el 'voluntariat' i que consisteix a 'reunir' setmanalment persones amb dificultats per expressar-se en català. Els grups de 'xerraires' compten amb la supervisió dels 'xerpes', persones amb un alt domini del català, que ajuden als participants.
Es tracta d'un programa gratuït que necessita a persones voluntàries per tirar endavant. Dues són les condicions que fan possible que aquesta idea prengui forma. Es necessita una o dues persones que dominin el català i un grup de persones que vulguin millorar-lo.

Els grups de xerraires s'agrupen en funció del seu nivell i parlen d'allò que parla la gent quan es troba al carrer. El diàleg que han de mantenir els grups ve predeterminat per uns llibrets editats pels creadors del programa. Són cinc llibrets ordenats de menys a més difícils que proposen preguntes que es fan els participants entre ells. El xerpes es mantenen en un segon pla i ressol dubtes i ofereix correccions.
Parlar una llengua s’aconsegueix principalment per adquisició i secundàriament per aprenentatge. L’adquisició comporta l’existència d’entorns «plens» d’una llengua. És aquí on les persones aprenen i apliquen, en tot cas, allò que els han ensenyat de forma sistemàtica en cursos de llengua.

Perquè participar d'un grup “XERREM”:
Quant a les habilitats orals, hi ha una manca greu d’adquisició social de la llengua catalana. A les persones que voldrien fer servir el català amb normalitat els succeeix que quan surten al carrer, quan van a la feina o quan es troben amb altres ciutadans, no poden practicar la llengua que aprenen.
Quan la voluntat dels que aprenem català es dirigeix no solament a poder parlar el català en interlocucions breus, sinó també a fer-ho amb èxit comunicatiu en situacions mitjanament formals en què la llengua usada no ha de ser un entrebanc sinó un bon recurs pel que fa a les intencions comunicatives (reunions, trobades de companys, entrevistes, atenció al públic, tertúlies amistoses, etc.), cal que hagin obtingut un grau suficient de fluïdesa expressiva i uns recursos lèxics adequats a les situacions i temes que són presents en la comunicació. Un nivell que comporta una dedicació àmplia i extensa que vagi més enllà d’allò que normalment s’aprèn en la conversa col·loquial entre dues persones.

Que fem als grups de conversa:
Parlarem de les qüestions que parla la gent quan es troba al carrer, en un bar, en una sala d'espera...
Qüestions habituals en què podem intervenir fàcilment:
De nosaltres: del vestir, del menjar, del treball, del descans, de la salut...
Dels altres: de la família, dels amics i amigues, dels companys, de les veïnes...
Del món: de la natura, del temps, dels animals, de les plantes, del mar, del clima, de l'ecologia...
Del que necessitem: de la rutina diària, de l'aigua, de la casa, de la feina, del transport, dels diners...
Del que ens agrada: de les aficions, de sortides i viatges, de festes, de jocs, dels espectacles.
Aconseguiràs...
Conèixer i comunicar-te amb persones de llocs diversos amb un interès comú.
Parlar el català amb seguretat i confiança allà on vulguis.
Fer nous amics i amigues.
Conèixer una mica més el país on vivim.
Tenir una experiència engrescadora.

Funcionament dels grups:
S'ha de saber gaire català per participar als grups de conversa?:
Per poder xerrar amb un mínim d’agilitat convé que els xerraires, en català, puguin...
Comprendre i utilitzar expressions quotidianes i familiars i frases molt senzilles encaminades a satisfer les primeres necessitats.
Presentar-se i presentar una tercera persona i formular i respondre preguntes sobre detalls personals com ara on viuen, la gent que coneixen i les coses que tenen.
Dialogar d'una manera senzilla a condició que l'altra persona parli a poc a poc i amb claredat i que estigui disposada a ajudar.

Qui porta el grup?
Una persona que...
Parla bé el català
Proposa motius i temes de conversa interessants
Fa suggeriments per millorar
Explica coses importants del país
Aconsella amb bons criteris

Cada quan es reuneix el grup?
Son dues hores setmanals encara a concretar que seran segons la disponibilitat dels participants.

On es troben els grups?
Ens trobarem a la ciutat de Manresa, disposem de diversos locals, en triarem un o diversos segons la voluntat dels participants

Quan comencen les trobades?
Començarem tant bon punt tinguem complert un primer grup de Xerraires

Quan costa?
Res. És gratuït.

Com apuntar-me als grups?
Per participar dels grups has de copiar, omplir i fer-nos arribar el següent formulari a: veupropiabages@gmail.com , també el pots fer arribar a la següent adreça: C/Verge de l'Alba núm.4 baixos,08240 Manresa.

Nom i cognoms:
Adreça postal:
Adreça electrònica:
Telèfon de contacte:
T'inscrius com aprenent? (Xerraire):
T'inscrius com dinamitzador del grup? (Xerpa):
De quines hores disposes per venir a xerrar?:


ANIMA'T I APUNTAT-T'HI!
T'HO PASSARÀS BÉ COMPARTINT EN CATALÀ!

S'hi vols més informació no ho dubtis, escriu-nos: veupropiabages@gmail.com


.